top of page
Ara
  • Öz&Partners Avukatlık ve Danışmanlık

Youtube çocukların kişisel verilerini hukuka aykırı olarak topladığı gerekçesiyle 170 milyon dolar cezaya çarptırıldı.


Google ve Youtube, Federal Ticaret Komisyonu ve New York Başsavcılığı’nın şikayetiyle birlikte çocukların kişisel verilerini Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Kanunu’na aykırı bir şekilde ve ailelerinden izinsiz toplamakla suçlanmıştı.


Google ve Youtube’a karşı yapılan şikayette, çocukların verilerinin ailelerinden izinsiz bir şekilde toplanarak ve internet hareketleri takip edilerek çocuklara hedefli reklam gösterildiği, bu yolla milyonlar kazanıldığı iddia edilmişti.


Söz konusu yasaya göre, 13 yaşının altındaki çocukların kişisel verilerinin hedefli reklam gösterme amacıyla toplanabilmesi için öncelikle ailelerinden izin alınması gerekiyor.


Google ve Youtube anlaşma yoluna gitti. Anlaşmaya göre Youtube içeriklerinin Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Kanunu’na uygun olmasını sağlayamak zorunda olacak ve çocukların kişisel verilerini toplamadan önce ailelerinden izin alacak.


Yapılan anlaşmaya göre Youtube ve Google toplamda 170 milyon dolar ceza ödeyecek.


TikTok uygulaması da geçtiğimiz yılda yine aynı yasaya aykırı olarak çocukların verilerini topladığı gerekçesiyle 5.7 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.

Öz Avukatlık ve Danışmanlık info@ozavukatlik.net

bottom of page